Den bästa tiden borde vara i skolan

publicerat i Allmänt, Texter;
Det jag tycker är viktigt att föra in i skolorna redan i grundskolan, i lågstadiet är att lära sig om självkänsla dvs. lära sig uppfatta ens egna värde som människa. 90% av mobbarna i skolor eller i vardagligalivet är elaka pga. att dom själva mår dåligt eller har egna problem så dom vill ta ut sn frustration på andra som visar sig vara lite "svagare". Men det finns också dom som har det bra, men som kanske är osäkra på sig själva eller vill bara visa sig lite "tuffa och coola" inför alla andra som börjar mobba.

Och osäkerheten ligger i just ens egna självkänsla, det borde vara obligatoriskt att lära sig från grunden att bygga upp den eller bygga vidare på den, lära sig respektera sig själv som individ och andra människor runt omkring en. Visst, man kan inte vara vän med alla, man älskar inte alla människor och behöver inte tycka om allt och alla men att lära sig respektera andra som människor är viktigt för då "behöver" man inte bevisa något eller spinna vidare på att vara elak. Om jag tex. är elak mot någon så känner jag en ångest inom mig, och när jag tänker efter så sa jag en del saker för att jag själv mår dåligt för tex. mitt utseende. Då är det lättare att slänga ur sig dumma kommentarer om hur andra ser ut, för man inbillar sig att då är man inte ensam om det. Men inte blir man snyggare för det.

Det kommer alltid finnas människor som är snyggare,smartare, roligare än dig själv och vise versa. Men det finns ingen som är bättre än någon. Visst, det finns dom som är bättre på matte, bättre på att sjunga eller liknande men det finns ingens om kan vara bättre än någon annan som människa. För där är vi alla lika, alla människor är lika bra som individer, dvs alla är lika mycket värda.

Man kan tävla i simmning, matte, intelligens osv men man kan inte tävla om ens egna värde som person och människa.


Om man redan skulle lära sig allt det här från yngre åldrar, lära sig bygga upp det och ha en öppen konversation om saker och ting så kanske det skulle finnas lite mer hopp i dagens skolor idag, eller hur? Tyvärr lär vi oss att vara tysta, hålla allting inom oss och blunda för problemen istället för att ta tag i dom på en gång, även lärarna, kommunen, samhället, sverige, världen. Tänk vad bra om detta skulle slå in och det fanns mer samarbeten med olika organisationer med skolorna, att man kan få hjälp på plats, istället för att höra "du borde beställa tid på BUP".
För varför ska man åka runt på olika ställen när det är ett skolproblem, och skolproblem borde tas hand om i skolan istället för att strunta i det. Att lära ut olika ämnen och ett bra välmående går hand i hand. För om man inte mår bra i skolan, hur ska man då kunna lära sig? det blir bara mer press och tillslut så kanske man hoppar av, eller går om en klass. För att utbilda sig till lärare och få en lärarutbildning borde det ingå obligatoriskt psykologi undervisning osv. För lärarnas ansvar är inte endast att stå och prata om andra världskriget eller lära ut spanska.

Ta hand om eleverna, för den bästa tiden borde vara i skolan

Taggar: #mobbning, aftonbladet, barn, friends, lärare, mobbning, myndigheter, näthat, nätmobbing, självmord, skolverket, ungdomar, vuxna, välmående;

Kommentera inlägget här :